CategorieënAlgemeen

Hoe vaak moet mijn hond eten?

Hond wacht op eten

Er zijn verschillende manieren en tijden om je hond eten te geven. Hoe je dit het beste doet hangt af van individuele behoefte, leeftijd en gezondheidstoestand. Hierover vertellen wij je graag meer.

Wat heeft je hond precies nodig?

Eerst is nodig om vast te stellen wat je hond nodig heeft om gezond en mooi op gewicht te blijven. Wij hebben hier een handige hondenvoer rekentool voor ontwikkeld. Je vult de gegevens van je hond in en zo kun je precies de dagelijkse voedingsbehoefte van je hond berekenen.

Daarbij is het belangrijk om je hond in de gaten te blijven houden. Wil je weten waar je precies op moet letten? Lees dan de blog ‘Heeft mijn hond een gezond gewicht’ voor meer uitleg.

Leeftijd hond

Kleine puppy’s moeten, zodra ze met vaste voeding beginnen, minstens elke 3 tot 4 uur te eten krijgen en kunnen langzaam gespeend worden naar 2 keer per dag. Puppy’s van kleine hondenrassen zoals de chihuahua of Pomeriaan moeten nog vaker eten wanneer ze klein zijn, omdat hun bloedsuikerspiegel anders te laag kan worden.

Zo rond 6 maanden kan je hond dan op de ‘volwassen manier’ worden gevoed. Je puppy zoveel voeren als hij wilt wordt niet aangeraden omdat het kan leiden tot overvoeren en overgewicht.

Standaard aanbeveling

Wij adviseren om je hond 2 keer per dag eten te geven. Dit geldt overigens ook voor de meeste dierenartsen en voedingsdeskundigen als advies. Dit geeft de maag de kans zich te ledigen zonder dat de hond te lang zonder voer zit. Honden slechts 1 x per dag te eten geven brengt een aantal risico’s met zich mee. Zo kan het bij grote honden bijvoorbeeld de oorzaak zijn van een maagtorsie, dit is een kanteling van de maag. Het kan ook leiden tot misselijkheid en overgeven omdat de maag te zuur wordt.

Individuele behoefte

De meeste honden kunnen altijd wel eten en zouden zelfs niet stoppen als we een hele zak hondenvoer voor hun neus zouden zetten. Bij deze honden is controle dus belangrijk.

Andere honden zijn erg kieskeurige eters en eten langzaam. Deze honden kunnen het fijn vinden om hun voerhoeveelheid verdeeld te krijgen over de dag. Misschien kun je deze honden drie tot vier keer per dag te eten geven of hun eten wat langer te laten staan. Sommige honden grazen echt de hele dag door en alleen zo lukt het ze om aan hun dagelijkse behoefte te voldoen. Bij honden waar het voer langer staat is het belangrijk droge brokken te gebruiken en erop te letten dat geen ongedierte bij de bak kan komen.

Belangrijk blijft hier dat je de aanbevolen dagelijkse voerhoeveelheid niet overschrijdt.

Wanneer je meerdere honden hebt is zo voeren geen goed idee omdat je er dan geen idee meer van hebt wat elke hond per dag precies eet.

Toestand van de hond

Verwacht je hond jongen of zijn ze bij haar aan het zogen? Is je hond ziek of ziek geweest? De voerbehoefte van een hond kan op deze momenten erg verschillen van de normale toestand. Informeer je dus bij je voedingsdeskundige en dierenarts over wat je hond nodig heeft op deze momenten.

Snacks

Je hond een snack geven is een perfecte manier om je hond even te verwennen of te belonen bij het trainen. Je moet daarbij echter nog steeds rekening houden met de hoeveelheid voeding die je hond dagelijks nodig heeft en je hond dus verhoudingsgewijs minder geven. Als je brokjes geeft kun je ook wat brokjes opzij leggen en die gebruiken om je hond gedurende de dag iets extra’s te geven.

Voerspeeltjes

Voor honden die erg schrokken of wat afleiding nodig hebben kan het erg leuk zijn om een deel van de brokjes in een speciaal voerspeeltje te doen. Je hond moet zo wat meer werken voor zijn eten en wordt zo een tijdje aangenaam beziggehouden.

Zo heeft het hele gezin er plezier van de hond te zien eten!

Wat je dan ook kiest en het beste is voor jouw hond, een routine creëren helpt om de mooie band tussen jou en je hond te versterken en maakt van etenstijd altijd weer een feest.

Zorg er natuurlijk voor dat je hond de hele dag toegang heeft tot vers en schoon drinkwater!