CategorieënAlgemeen

Jouw hond zorgt ook voor jou!

Hond aan het wandelen

Een hond zorgt namelijk ook echt voor zijn menselijk gezelschap! In de wetenschap zijn allerlei positieve effecten van het hebben van een hond beschreven. Hieronder belichten we enkele van de belangrijkste.

Honden maken ons socialer

Wie heeft er niet al een praatje gemaakt met een andere hondeneigenaar terwijl jullie honden wild tegen elkaar opspringen en elkaar leren kennen? Je komt steeds dezelfde mensen tegen op een wandeling.

Kinderen die je hond komen aaien, mensen in de trein of in een café die je hond even komen bekijken. Een hond hebben nodigt uit tot een praatje en daar begint uiteindelijk elke vriendschap mee!

Honden zorgen voor regelmatige beweging

Wist je dat 7500 stappen per dag zetten de kans om langer te leven aanzienlijk groter maakt?

Jezelf motiveren om de deur uit te gaan kan desalniettemin erg lastig zijn, maar probeer de zielige ‘puppy ’oogjes van je hond maar eens te weerstaan! Buiten komen is goed voor je immuunsysteem. Bewegen is goed tegen depressie, goed voor je hart, voor je spieren en ga zo maar door. De voordelen van beweging zijn eindeloos. Blijven zitten op de bank heeft dan ook, buiten misschien alle films en series van je favoriete streamingsdienst zien, vooral nadelen, en zorgt voor een groot aantal gezondheidsproblemen.

Een hond is goed tegen stress

Een hond knuffelen en aaien zorgt namelijk voor het vrijkomen van het zogenaamde ‘knuffelhormoon’ oxytocine. Dit zorgt voor ontspanning. Die zucht van verlichting en het vredige gevoel als je door de haren van een hond kroelt? Dat hebben we allemaal wel eens gevoeld.

Ook in de wetenschap wordt het effect van aanraking van een hond vaak beschreven. Een knuffeluurtje met honden helpt studenten om van hun examenstress af te komen bijvoorbeeld. Het helpt ook kinderen zonder echt vertrouwenspersoon, of kinderen met autisme om stress af te bouwen en iemand te hebben waar ze zich compleet bij op hun gemak voelen.

En hoe voel je je na een uurtje flink doorstappen en uitwaaien met je hond? Precies… ontspannen!

Hond beschermt tegen depressie

Een hond hebben werkt als een soort van beschermende buffer tegen depressie. Dit is bijvoorbeeld onderzocht bij mensen met HIV. Mensen met HIV hebben een neiging tot depressie. Mensen met HIV en een huisdier bleken minder tekenen van depressie te vertonen dan zonder huisdier.

Ook zijn er aanwijzingen voor dat de inzet van honden om depressie te behandelen succesvol kan zijn. Mensen die geen supportsysteem hebben kunnen veel baat hebben bij het gezelschap van een trouwe viervoeter. Dit kan natuurlijk ook weer leiden tot meer sociaal contact en daardoor minder depressieve gevoelens.

Honden kunnen ontwikkeling van allergieën voorkomen

We worden steeds schoner. Gezinnen worden steeds kleiner. We wonen steeds vaker in een stad. Deze veranderingen zorgen voor een minder actief immuunsysteem waardoor mensen steeds vaker allergieën ontwikkelen.

Het hebben van een hond op vroege leeftijd kan daartegen helpen. Een huisdier zoals een hond of een kat hebben als baby kan bescherming bieden tegen het ontwikkelen van verschillende soorten allergieën. De volgende keer als een hond je baby in het gezicht likt, berust dan in deze wetenschap :).

Een hond hebben helpt hartaanval voorkomen en genezen!

Een hond beschermt tegen de risico’s en gevolgen van hart- en vaatziekten. Een hond aaien zorgt voor een verlaging van spanning en stress. Spanning en stress hebben negatieve gevolgen voor onze gezondheid zoals stijgende bloeddruk en uiteindelijk hartaanvallen en andere zware gezondheidsproblemen. De beweging die je toch met je hond moet maken helpt ook weer om een hartaanval te voorkomen of er weer beter bovenop te komen! Mensen genezen ook beter na een hartaanval als ze een hond hebben.

Hetzelfde geldt trouwens voor alle mensen die ziek zijn. Honden worden vaak ingezet in ziekenhuizen om mensen tot rust te brengen waardoor ze optimaal kunnen genezen. Of je nu ziek bent of gezond, een hond zorgt voor troost en is een onvoorwaardelijke partner.

Honden kunnen ruikend je leven redden

Als een mens zo goed zou kunnen ruiken als een hond, zou hij een superheld zijn. Ze hebben werkelijk een ongelooflijk reukorgaan. De wereld van een hond ziet er totaal anders uit dan die van ons. Dit superieure reukvermogen komt ons ook van pas. We kennen allemaal de honden die worden gebruikt om slachtoffers te vinden na een aardbeving bijvoorbeeld. Of om bommen of drugs op te sporen. Maar honden kunnen het zelfs ruiken als we ziek zijn! En dat met bijna feilloze precisie.

Het is bewezen dat honden borst-, long-, eierstok- en prostaatkanker kunnen opsporen!

Wat helemaal geweldig is, is dat ze zelfs een epileptische aanval of laag bloedsuiker bij diabetici kunnen voorspellen! Zo kan deze persoon ervoor zorgen dat hij of zij veilig is voordat de aanval begint. Deze voorspelbaarheid zorgt voor minder angst voor aanvallen en daardoor rust bij deze mensen. Dat zorgt weer voor een vermindering in het aantal aanvallen.

Een hond helpt!

Als je zou willen en je best doet, kun je je hond leren om de lichten uit te doen, je krant op te halen, rommel in de vuilnisbak te doen en noem maar op. Je hond kan vaak nog veel meer dan je denkt.

Voor sommige mensen is een hond zelfs levensreddend. Denk aan blindengeleidehonden, honden voor doven en slechtzienden, honden voor mensen met een handicap en noem maar op. Wat het mooie is, deze honden zorgen er niet alleen voor dat deze mensen veilig de straat over kunnen, ze zorgen er ook voor dat ze benaderbaar worden. Mensen weten vaak niet zo goed hoe ze zich moeten gedragen ten opzichte van mensen met een handicap. Een hond breekt het ijs en zorgt ervoor dat er sociale contacten ontstaan. Mensen met een handicap komen daardoor weer liever buiten en voelen zich weer deel van de maatschappij. Prachtig toch?

Hulp bij daten: neem een hond!

Als je uit bent op een date, kan het zijn dat het tijd wordt over een hond na te denken. Het lijkt erop dat de aanwezigheid van een hond je zelfs aantrekkelijker maakt! Vrouwen geven vaker hun telefoonnummer als de man in kwestie een hond bij zich heeft. Een foto met hond doet je er blijer en ontspannener uitzien. En een foto van jezelf met hond op Tinder doet ook geen kwaad. Mensen met een foto van zichzelf met hun hond krijgen vaker een swipe naar rechts!

Je kan dus misschien denken dat jij voor je hond zorgt. Maar zoals je leest gaat dit verder dan alleen goede voeding voor je hond en is het wederzijds. Honden zorgen ook voor ons.