Kennisbank
Immuunsysteem
Verdedigingssysteem van het lichaam met als doel indringers of veranderde eigen cellen te bestrijden.
Voedselallergie
Een allergie is een reactie van het immuunsysteem. Het immuunsysteem is altijd betrokken bij een allergie. Je lichaam ziet een binnengekomen voedselbestanddeel als ‘vijandig en ongewenst’ en daardoor ontstaat er een afweerreactie. Deze leidt tot ontsteking. Dit proces heeft, onder andere, overgeven, diarree en of jeuk tot gevolg.
Al het voedsel kan een allergische reactie opwekken, maar de meeste reacties worden door eiwitten veroorzaakt die in voeding zoals rundvlees, vis of granen zitten. Een allergische reactie kan acuut zijn maar ontwikkelt zich ook over de jaren heen.
Voedselintolerantie
Voedselintolerantie wordt ook wel ‘niet-allergische voedselovergevoeligheid’ genoemd. Hier gaat het dus niet om een reactie van het immuunsysteem maar om een storing in de vertering. Bijvoorbeeld door een tekort aan bepaalde enzymen (die helpen bij de vertering in de darm) waardoor het eten niet goed verteerd kan worden.
Vetten
Verzadigde vetzuren
Verzadigde vetzuren zijn ketens van atomen die moleculen vormen. Ze zijn opgebouwd met het maximaal mogelijke aantal waterstofatomen aan elke koolstofatoom (zie afbeelding onder). Voor elke koolstofatoom (C) is een waterstofatoom (H), vandaar de naam ‘verzadigd’. Verzadigde vetzuren en hebben een rechte en rigide structuur.
Verzadigde vetzuren kun je vooral vinden in dierlijke producten zoals roomboter, vette vleeswaren en kaas. Een te hoge consumptie van verzadigde vetzuren kan leiden tot een te hoge cholesterolspiegel en hart- en vaatziekten.
Onverzadigde vetzuren
Bij onverzadigde vetzuren is het aantal waterstofatomen per koolstofatoom niet ‘verzadigd’, er zijn dus minder waterstofatomen. Er ontstaan hierdoor dubbele bindingen. Deze kunnen enkelvoudig of meervoudig zijn. Ook ontstaat er hierdoor een andere structuur (minder recht, beweeglijker, meer knikjes).
Omega 3 vetzuren
Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Het zijn essentiële vetzuren die de hond niet zelf kan aanmaken. Hij heeft dus voeding nodig waar omega 3 in zit. In onderstaande afbeelding kun je het verschil zien tussen Omega -3,-6 en-9.
Omega 3 vetzuren hebben vele gezondheidsvoordelen. Voor meer informatie over vetten en Omega 3 klik hier.
Duurzaamheid
Duurzaam ondernemen betekent je impact op het milieu minimaliseren, vanaf het productieproces tot de levering aan de klant en het gebruikte verpakkingsmateriaal.
Vezels
Vezels zijn de kleine deeltjes van de plant (meer bepaald de celwand) die niet worden afgebroken in de dunne darm. De ‘fermenteerbare vezels’ zijn vezels die kunnen worden afgebroken door de goede bacteriën in de dikke darm en produceren hierbij bijvoorbeeld Vitamine K.
Niet fermenteerbare vezels zorgen voor een betere passage door de darm en vergroten de hoeveelheid stoelgang.
Vezels zitten bijvoorbeeld in volkorenproducten, groenten en fruit.
Vitamines
Vitamines zijn micro voedingsstoffen. Ze leveren geen energie maar ze zijn onmisbaar voor een goede werking en de gezondheid van het lichaam. Het lichaam kan vitamines niet in voldoende mate zelf aanmaken en moeten dus uit de voeding komen.
Proteïne/Eiwitten
Proteïne of eiwitten zijn voor honden een belangrijke voedingstof. Ze zijn essentieel voor de optimale werking van het lichaam. Eiwitten zijn betrokken bij een heleboel processen in het lichaam, denk aan communicatie tussen cellen, cel opbouw, het immuunsysteem, de opbouw van de spieren.
Eiwitten zitten in verhoogde mate in dierlijke producten zoals vlees, vis, melk en eieren. Soja, granen, peulvruchten en noten zijn plantaardige eiwitbronnen.
Eiwitten zijn opgebouwd uit ketens van aminozuren.
Aminozuren
Eiwitten zijn opgebouwd uit ketens van aminozuren. Bij elk eiwit is het aantal en de onderlinge volgorde in de keten verschillend. Aminozuren kun je onderverdelen in essentiële en niet essentiële aminozuren. Niet essentiële aminozuren kan het lichaam zelf aanmaken, de essentiële niet. Er zijn 7 essentiële aminozuren: Arginine, Histidine, Isoleucine, Leucine, Lysine, Metheonine- cystine, Phenylalanine-tyrosine, Threonine, Tryptophaan en Valine.
De waarde van de voeding per eenheid eiwit, zoals je op de verpakking ziet staan als ‘Analytische bestanddelen’ wordt bepaald door de essentiële aminozuren. Het eiwitgehalte van het voer wordt dus uiteindelijk niet bepaald door de absolute hoeveelheid voer maar door de biologische waarde van het gebruikte eiwit.
Koolhydraten
Koolhydraten zijn een verbinding van koolstof, zuurstof en waterstofatomen. Het kleinste deeltje van een koolhydraat is een monosaccharide zoals glucose. Het zijn dus suikers in de simpelste vorm en voedingsvezels of cellulose in de complexere vorm.
Synthese
Synthese kan verschillende betekenissen hebben afhankelijk van de context waarin het woord gebruikt wordt. In ons geval betekent het een verbinding van afzonderlijke elementen tot een nieuw geheel.. Dus bijvoorbeeld bij eiwit synthese worden er bijvoorbeeld nieuwe aminozuren gemaakt uit aminozuren die via de voeding worden verkregen.
Sorghum
Sorghum is een zeer oud graan dat al duizenden jaren wordt geteeld. Sorghum valt onder de grassenfamilie, de Poaceae. Het graan is verwant aan maïs en groeit ook net als maïs een stuk hoger dan andere granen uit de grassenfamilie.
Sorghum is rijk aan vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels en ook glutenvrij. Deze graankorrel kan het risico op bepaalde kankers helpen verminderen, evenals helpen bij diabetescontrole en -preventie. Mensen en dieren met een graanallergie kunnen Sorghum dus zonder problemen nuttigen. Vandaar dat het bij ons ook in ons Graanvrije menu zit.
Graskarton
Graskarton wordt gemaakt van vers gemaaid, zongedroogd gras. Gras groeit heel snel en is daardoor een snel hernieuwbare grondstof. De pulp van normaal karton komt van bomen, die meerdere jaren moeten groeien.
Gras wordt 2 keer per jaar gemaaid op zogenoemde compensatiegebieden, om zo min mogelijk impact te hebben op de natuur. Er gaat geen grasland voor productiedieren verloren.
Compensatie gebieden zijn gebieden die niet geschikt zijn voor landbouw. De grond is dus niet bemest of chemisch behandeld.
De productie van graspapier verschilt niet zo heel erg van de productie van normaal papier. Er is echter een belangrijk verschil. Bij de productie van nieuwe vezelpulp uit grasvezels is er geen chemisch kookproces nodig. Dat is natuurlijk goed voor het milieu en bovendien bespaart het water en energie.
Voordelen van graskarton
Bij de productie van graskarton is er:
- tot 90% minder waterverbruik per ton papier. Slechts 6 liter water per ton hooi i.p.v. 6000 liter water per ton houtcelstof.
- tot 100% minder chemicaliën per ton papier.
- tot 95 % minder CO2 uitstoot in totaal
- tot 98% minder energieverbruik per ton papier. Slechts 112 kWh energie per ton hooi in plaats van ongeveer 5.000 kWh per ton houtpulp.
Naast broeikasgassen, energie en afvalwater, bespaart deze technologie ook grondstoffen en biedt ze ecologisch verbeterde eigenschappen.
Vrije radicalen
In het lichaam zwerven vrije radicalen rond. Deze komen vrij bij normale stofwisselingsprocessen of door oxidatie van onverzadigd vet in het lichaam. Vrije radicalen beschadigen gezonde lichaamscellen en zijn dus ongezond.
Oxidatie
Een reactie met zuurstof waarbij vrije radicalen ontstaan.
Ecologische voetafdruk
De ecologische voetafdruk is de hoeveelheid land en wateroppervlakte een persoon, dier, gemeenschap of land nodig heeft om de zaken die nodig zijn om te voorzien in levensonderhoud te produceren en het afval dat er bij hoort te verwerken.
CO2 uitstoot
CO2 is een gas: koolstofdioxide.
CO2-uitstoot is het vrijkomen van dit gas in de atmosfeer. Onze atmosfeer bevat van nature al CO2, wat ervoor zorgt dat warmte wordt geabsorbeerd. Je kunt het zo zien: CO2 is een soort isolatieplaat om de atmosfeer heen die de warmte binnenhoudt, net als isolatieplaten in huis. Hoe meer CO2 uitstoot er is, hoe warmer het dus wordt. CO2 wordt daarom een broeikasgas genoemd.
Hotspots
Als de huid van je hond gevoelig reageert op iets in de omgeving, kunnen zich zogenaamde hotspots ontwikkelen. Dit zijn rode en gezwollen plekken die ontstaan door overmatig bijten, krabben en likken aan een plek die meestal aan de kop, nek of rond de staartbasis zit. Hotspots zijn zeer pijnlijk en worden erger als ze onbehandeld blijven.
Hotspots kunnen het gevolg zijn van eender welke aandoening waardoor uw hond jeuk krijgt, niet alleen bij contact dermatitis, maar ook door parasieten, allergieën, oor- en huidinfecties, en zelfs bij stress en verveling. Hierover verder meer.
Hotspots ontstaan vaker bij honden met een dikke ondervacht zoals bij poedels. Als je er op tijd bij bent kun je zoveel mogelijk vacht wegscheren en de plek behandelen met water en zeep. Als de hotspot al is gaan ontsteken kun je er het beste zo snel mogelijk mee naar de dierenarts.

