CategorieënAlgemeen

Voedselintolerantie en -allergie bij honden

Hond aan het wandelen

Je hebt er waarschijnlijk wel eens over gehoord, of je hebt een huisdier dat er last van heeft: voedselintolerantie en/of een voedselallergie. Maar wat betekenen die twee begrippen nu eigenlijk?

Laten we beginnen bij de overeenkomsten.

De overeenkomsten

Bij beide betekent het dat er een abnormale reactie optreedt na het opnemen van voedsel. Je hond krijgt bijvoorbeeld last van diarree of blijft zich maar krabben.

De belangrijkste symptomen zijn:

  • Een jeukende huid, ook wel atopische dermatitis genoemd of pruritis. De jeukende, rode plekken (hotspots) zitten meestal bij de oren, poten, staartbasis en de maag.
  • Uitslag: Je hond krijgt last van jeukende rode bultjes.
  • Spijsverteringsproblemen in de vorm van diarree, overgeven, overmatig winden laten.
  • Chronische infecties: wanneer je hond vaak last heeft van oor- of pootontstekingen, kun je aan een voedselovergevoeligheid denken.

Dan gaan we nu door naar de verschillen.

De verschillen

Het grote verschil tussen de twee is dat een allergie een reactie is van het immuunsysteem. Het immuunsysteem is dus altijd betrokken bij een allergie. Je lichaam ziet een binnengekomen voedselbestanddeel als ‘vijandig en ongewenst’ en daardoor ontstaat er een ontstekingsreactie. Dit leidt tot, onder andere, overgeven, diarree of jeuk.

Al het voedsel kan een allergische reactie opwekken, maar de meeste reacties worden door eiwitten veroorzaakt die in voeding zoals rundvlees, vis of granen zitten. Een allergische reactie kan acuut zijn maar ontwikkelt zich ook over de jaren heen.

Voedselintolerantie wordt ook wel ‘niet-allergische voedselovergevoeligheid’ genoemd. Hier gaat het dus niet om een reactie van het immuunsysteem maar om een storing in de vertering. Bijvoorbeeld door een tekort aan bepaalde enzymen (die helpen bij de vertering in de darm) waardoor het eten niet goed verteerd kan worden

Hoe wordt zo’n allergie vastgesteld?

Tegenwoordig bestaan er tests voor honden die wel tot 400 voedselallergenen kunnen opsporen. Ze zijn echter wel prijzig. Een andere manier om dit te testen is het eliminatiedieet. Dat betekent dat je de hond in het begin op een hypoallergeen dieet zet met slechts een aantal ingrediënten, zoals kip en rijst. Daarna moet je dan weer het oorspronkelijke dieet gaan geven waarbij de symptomen ook echt terugkeren om de diagnose met zekerheid te stellen.

En nu komen we bij het belangrijkste deel.

Hoe ontstaan voedselintoleranties en allergieën? En valt het te voorkomen?

Er zijn sterke aanwijzingen voor het feit dat onder andere een gevarieerd dieet, zeker in de eerste jaren van het leven, kan zorgen voor een vermindering van voedselovergevoeligheid en allergieën. Als je erover nadenkt is dit heel logisch.

In het geval van een allergie vermindert de reactiviteit van het immuunsysteem als het lichaam met veel verschillende eiwitten in aanraking komt in de eerste levensjaren. Het immuunsysteem zal daardoor een bredere basis krijgen om te leren wat echt gevaarlijk is en wat niet.

Daarbij is het zo, dat hoe gevarieerder het dieet, hoe meer verschillende bacteriën er in het darmkanaal aanwezig zijn. Deze goede bacteriën zijn erg belangrijk voor een optimale vertering en zorgen ervoor dat slechte bacteriën de darm niet kunnen bevolken. Ook zorgt een gevarieerd dieet ervoor dat er een breed palet aan verteringsenzymen aanwezig is in het darmstelsel, waardoor het voedsel optimaal kan worden verteerd.

Voedselallergie en voedselintolerantie zijn een groeiend probleem bij honden. Ze zorgen beide voor een groot aantal op elkaar lijkende symptomen, al is een allergie altijd immuun gerelateerd en intolerantie te maken heeft met de manier waarop het eten wordt verteerd. Een gevarieerd dieet kan het ontstaan van deze problemen verminderen.

Daarom biedt Dyvers een afwisselend dieet van hoge kwaliteit voor je hond, duurzaam geproduceerd en bij jou thuis bezorgd.