CategorieënAlgemeen

Lente en zomertips voor je hond

lente zomertips hond

We voelen het allemaal. Eindelijk een verwarmend zonnetje, de barbecue is weer in de tuin gezet en we hebben onze truien uitgetrokken.
De lente is er en de zomer komt eraan!

Na zo’n periode van kou en regen komen er ineens hele andere uitdagingen om de hoek voor jou en je geliefde hond.
Lees er hier meer over!

Insecten

Teken, vlooien, luizen, wormen, schimmelinfecties en mijten. Al deze insecten en parasieten worden actiever in warme en vochtige temperaturen. Zorg er dus voor dat je hond goed beschermd is. Er zijn tegenwoordig ontzettend goede preventieve middelen op de markt. Informeer je bij je dierenarts en zorg ervoor dat je op tijd begint, het liefste het hele jaar door.

Er zijn namelijk echt een heleboel nare ziektes die je zo kunt vermijden. Denk aan hartwormen, lintwormen en de ziekte van Lyme.

Kijk de vacht van je hond dagelijks na, zeker na wandelingen door bos en gras.

Honden kunnen het ook heerlijk vinden achter een wesp aan te rennen om te proberen hem te pakken. Hoe leuk dat spelletje ook mag zijn, het kan een vervelende afloop hebben wanneer je hond in zijn bek wordt gestoken en niet meer goed kan ademhalen. Neem dus altijd contact op met je dierenarts als je hond zo wordt gestoken!

Allergieën

De lente zorgt voor een toename in allergieën bij honden. Parasieten zoals vlooien, of insecten zoals wespen, kunnen een allergische reactie veroorzaken. Honden kunnen ook last hebben van huismijt en pollen. Voedselallergie komt ook voor bij honden, deze allergie kun je herkennen omdat deze het hele jaar aanwezig is. In tegenstelling tot de andere allergieën die over het algemeen vaker voorkomen in de warmere maanden. Voor meer informatie over voedselallergie, lees verder in onze blog: ‘voedselallergie -en intolerantie bij honden’.

Wanneer je hond veel jeuk heeft, vooral aan de oren, lage rug en staartbasis, ga dan even naar de dierenarts en neem contact op met een voedingsdeskundige.

Vergiftiging

Alles staat weer in bloei. Een prachtig gezicht natuurlijk, maar het is wel oppassen geblazen. Sommige planten en bloemen zijn namelijk giftig voor je hond! De lijst is erg lang, dus we gaan hier nu niet te diep op in. Informeer je goed (bijvoorbeeld bij het LICG) naar giftige planten voor je huisdier zodat je daar rekening mee kunt houden in je tuin. Hortensia, laurierkers, conifeer en berenklauw zijn slechts enkele voorbeelden van vaak voorkomende planten die gevaarlijk kunnen zijn voor je hond.

Onkruid of ongedierte bestrijdingsmiddelen vergiftigen ook je hond als deze er mee in aanraking komt. Blijf dus altijd alert indien je deze zaken hebt gebruikt. Veel voorkomende reacties op vergiftigingen bij je hond zien er zo uit:

  • Diarree en overgeven
  • Een typische dronkenmansgang
  • Overmatig drinken en plassen of juist helemaal niet plassen
  • Gedragsveranderingen

Let hierbij op dat elke vergiftiging anders is en niet perse meteen hoeft op te treden. Neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts!

Verharen

Je hond zal je erg dankbaar zijn als je hem een handje helpt om zijn wintervacht kwijt te raken. Borstel je hond elke dag en neem de vacht dan af met een vochtige doek.

De warmte

Oververhitting is snel gebeurd. Je hond kan het al te warm krijgen bij temperaturen van over de 20˚. Zeker in de zon en afgesloten ruimtes.
Geef je hond altijd de kans om af te koelen. Dus schaduw en water zijn essentieel.

Daarbij hoort natuurlijk, het moet gezegd worden:

‘Laat je hond nooit in de auto in de zon zitten! Indien je een hond ziet die in de auto zit bij warme temperaturen kijk dan of je de eigenaar kunt vinden. Zo niet, bel dan de politie en of de brandweer.’

En wil je hond zich graag afkoelen in het water? In de eerste lentemaanden kan dit gevaarlijk zijn omdat het water dan nog erg koud is. Je hond kan daardoor spierkrampen krijgen en niet meer goed kunnen zwemmen! Hoe verder we de zomer ingaan is de waterkwaliteit een steeds belangrijker punt. Er kan zich namelijk blauwalg in warm, stilstaand water ontwikkelen. Dit is giftig voor honden en voor mensen.

Beweging

Ben je samen met je hond in winterslaap gegaan? Waren de wandelingen tot een minimum beperkt? Bouw dan de wandelingen en de buitenspeeltijd langzaam op zodat je onnodige blessures vermijdt.

Dan rest ons niks anders te zeggen dan ‘geniet van het mooie weer’!

BRONNEN

Olivry, T., Foster, A. P., Mueller, R. S., McEwan, N. A., Chesney, C., & Williams, H. C. (2010). Interventions for atopic dermatitis in dogs: a systematic review of randomized controlled trials. Veterinary Dermatology, 21(1), 4-22.