CategorieënAlgemeen

Help! Mijn hond is een moeilijke eter!

Hond bij bedrijf met voerbak

Als je aan het moment denkt waarop een hond te eten krijgt, dan zie je een (kwijlende) kwispelende, blije hond die niet kan wachten om zijn hele bak in 1 keer leeg te vreten voor je. Want vreten, daar lijkt het vaak toch wel op!

Helaas is dat niet altijd het geval. Sommige honden zijn erg kieskeurige eters en andere honden aten goed en worden steeds kieskeuriger. Sommige stoppen er ineens mee.

Honden kunnen perfect een paar dagen zonder eten, maar op de lange termijn wil je toch een hond die graag zijn bakje leeg eet!

Wat zijn nu de oorzaken van een slecht etende hond?

Onderliggend gezondheidsprobleem

Stopt je hond ineens met eten? Kijk je hond eens goed in de bek. Zit er misschien een splinter? Of is er misschien een ontstoken of loszittende tand? Als je hond teveel pijn heeft, gaat zijn zin om te kauwen zeker achteruit.

Je hond kan een achterliggende aandoening ontwikkeld hebben waardoor hij slechter gaat eten. Als je twijfelt of je hond wel in orde is, zijn ontlasting misschien veranderd is en zijn algehele toestand slecht lijkt, ga dan zeker naar de dierenarts zodat dit onderzocht kan worden. Een zieke hond eet vaak slechter.

Stress

Eet je hond ineens slecht en is er misschien iets veranderd in de familie? Misschien is er een andere hond bijgekomen? Of een baby? Het is misschien erg druk in huis geworden of jullie zijn verhuisd?

Als een hond stress of angst ervaart gaat de eetlust eronder lijden. Als je zelf een grote presentatie gaat geven op je werk gaat je eetlust er meestal ook niet op vooruit!

Dus geef je hond tijd om te wennen aan de nieuwe situatie en probeer angstige of stressvolle situaties rond de voertijd te voorkomen of beperken.

(Slechte) eetgewoontes

Je hond kan stiekem aan wennen dat lekkere stukje kaas, vlees of brood te krijgen van tafel, of die plakjes salami van 1 van de kinderen. Je hond kan gewoon minder honger hebben omdat er al zoveel gesnackt wordt tussendoor. Zeker als je hond dat lekkerder vindt! Probeer te vermijden dat je teveel tussendoortjes geeft aan je hond. Vooral als dat tussendoortjes zijn die niet gezond zijn en de hond teveel aan de smaak laten wennen van dit soort eten.

Ouderdom

Niet alleen wij, maar ook onze honden worden ouder ☹ Ouderdom gaat vaak gepaard met een verlies aan eetlust of aan verminderde energiebehoefte. De voerhoeveelheid van je hond moet telkens worden aangepast. Vraag raad aan een voedingsdeskundige of je dierenarts als je hier graag in ondersteund wordt!

Voer niet lekker

Je hond mag dan verwend zijn, maar wij lusten ook niet alles. Het kan zijn dat je hond het voer eigenlijk gewoon echt niet lekker vindt.

Tips om je hond beter te laten eten

  • Zorg voor voldoende rust tijdens het eten. Andere honden of rondrennende kinderen kunnen ervoor zorgen dat je hond niet de kans krijgt rustig te eten.
  • Maak er geen halszaak van. Alles wat je hond na 15 minuten niet heeft opgegeten haal je weg. Je kunt de tijd tussen 2 voermomenten proberen te verlengen of verkorten. Je zou dus ook 4 voermomenten kunnen proberen. Straf je hond zeker niet voor het niet eten. Er mag geen stress bijkomen. Hou het altijd positief!
  • Je kunt een deel van het voer apart houden en je hond daarmee belonen voor goed gedrag. Bijvoorbeeld tijdens of na een training of een wandeling. De beloning is vaak belangrijker dan het voer zelf!
  • Misschien heeft je hond gewoon echt niet zoveel honger. De voeding van Dyvers bijvoorbeeld, is hoogwaardig, waardoor minder voer dan normaal wordt aanbevolen genoeg om je hond in optimale gezondheid te houden.
  • Verander van voer. De maaltijden van Dyvers worden dagelijks afgewisseld in een weekmenu. Dit zorgt ervoor dat je hond elke keer weer verrast wordt en zijn reukorgaan wordt positief geprikkeld! Honden kunnen wel tienduizend keer beter ruiken dan wij. Dus die afwisseling… dat waarderen ze!

Wil je over dit onderwerp graag contact met onze voedingsdeskundige? Stuur ons dan gerust een mail met je probleem of vraag.