CategorieënAlgemeen

Graskarton verpakking voor hondenvoer

IMG 6988

Dyvers staat voor een hoge standaard in hondenvoeding, die beter is voor je hond, goed voor het milieu en makkelijk voor jou. Dyvers streeft er namelijk naar om op alle vlakken zo duurzaam mogelijk te zijn. Hier hoort, naast het productieproces, ook de verpakking bij natuurlijk! We zijn op zoek gegaan naar een alternatief voor de gangbare plastic hondenvoer verpakkingen. Traditionele hondenvoer verpakkingen moeten bij het rest- of plastic afval. Deze verpakkingen dragen zo bij aan de steeds groeiende plastic berg.

Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om te gaan werken met graskarton. Het was een hele uitdaging om graskarton te gebruiken om hondenvoer in te verpakken. Dit was namelijk nog niet eerder gedaan. We moesten ervoor zorgen dat de kwaliteit van de verpakking zo hoog was dat de kwaliteit van de inhoud gewaarborgd bleef. En dat is ons gelukt!

Wat is graskarton?

Graskarton herken je aan de lichtgroene kleur. De naam verraadt het al, graskarton wordt gemaakt van vers gemaaid, zongedroogd gras. Gras groeit heel snel en is daardoor een snel hernieuwbare grondstof.

De pulp van normaal karton komt van bomen, die meerdere jaren moeten groeien.

Gras wordt 2 keer per jaar gemaaid op zogenoemde compensatiegebieden, om zo min mogelijk impact te hebben op de natuur.

Compensatie gebieden zijn gebieden die niet geschikt zijn voor landbouw. De grond is dus niet bemest of chemisch behandeld. Er wordt slechts 2 keer gemaaid per jaar zodat er geen impact is op de natuurlijke groeiperiode van de grassen.

De productie van graspapier verschilt niet zo heel erg van de productie van normaal papier. Er is echter een belangrijk verschil. Bij de productie van nieuwe vezelpulp uit grasvezels is er geen chemisch kookproces nodig. Dat is natuurlijk goed voor het milieu en bovendien bespaart het water en energie.

Voordelen van graskarton

Bij de productie van graskarton is er:

  • tot 90% minder waterverbruik per ton papier.
  • tot 65% minder chemicaliën per ton papier.
  • tot 30% minder energieverbruik per ton papier.
  • tot 50% minder CO2 uitstoot.

Naast broeikasgassen, energie en afvalwater, bespaart de technologie ook grondstoffen en biedt ze ecologisch verbeterde eigenschappen.

Als je deze informatie leest begrijp je dat de keuze voor graskarton snel gemaakt was!

De binnenkant van de verpakking

Het karton heeft een binnenlaagje nodig, zodat de hondenvoeding niet direct in contact komt met het graskarton. Daarvoor maken we gebruik van een minimale PE-coating (polyethyleen) die in het recycle proces komt bovendrijven. Hierdoor kan het gescheiden worden en gewoon bij het oud papier. Onze zoektocht naar een biologisch afbreekbare coating gaat momenteel door! Helaas is zo’n coating nog niet beschikbaar.

De stickers die we gebruiken op de verpakkingen zijn ook duurzaam. Ze zijn volledig composteerbaar, voedselveilig en resistent tegen vet en olie.

De stickers worden gemaakt van landbouwafval zoals de bladeren en stengels van o.a. graan en suikerriet die bij de oogst verloren zouden gaan. Van zulke gewassen is namelijk 80% landbouwafval! De stickers zijn 100% biologische afbreekbaar en voorzien van een biologische lijm.

Lokale productie

Onze verpakkingen worden lokaal geproduceerd, binnen een straal van 30km van ons magazijn.

Dyvers is de eerste die gebruik maakt van graskarton als duurzaam alternatief voor de gangbare plastic verpakkingen in de hondenvoedingsbranche en hopelijk zijn we niet de laatste!