CategorieënAlgemeen

Mijn hond heeft vachtproblemen, kan dat aan de voeding liggen?

Hond die zich krabt
Deze vraag zullen we meteen beantwoorden. Jazeker kan dat! Maar waarom? De huid is het grootste orgaan van het (honden)lichaam. Afhankelijk van ras of leeftijd kan de huid van een hond tot 24% van zijn lichaamsgewicht uitmaken! Een substantieel deel van de voedingstoffen gaan naar de instandhouding van dit grote orgaan.

 

Als er iets niet in orde is met de voeding zal je dat dus snel zien aan de huid en de vacht. De huid en vacht, zijn een spiegel van het voedingspatroon en de gezondheid van je huisdier.

Functie van de huid

De huid heeft een aantal belangrijke functies.

  • Barrière: huid vormt de grens tussen het dier en zijn omgeving. De huid beschermt het lichaam tegen uitdroging, ziekteverwekkers en letsel.
  • Temperatuur: huid heeft een belangrijke functie in het reguleren van de lichaamstemperatuur.
  • De huid zorgt voor de productie van pigment en talg.
  • Afgifte van feromonen.

De anatomie van de huid

De huid bestaat uit 3 delen.

  • De epidermis (opperhuid): Dit is de buitenste huidlaag en vormt de belangrijkste barrière tussen de buitenwereld en het lichaam. Hij bestaat voor een belangrijk deel uit eiwitten en vetten.
  • De dermis (Lederhuid): De dermis ondersteunt de epidermis. Hier wordt het collageen aangemaakt, zitten verschillende cellen van het immuunsysteem. De stevigheid en elasticiteit van de huid wordt bepaald door de dermis.
  • De sub cutis (onderhuids weefsel en vet): Voor energie reserve, bescherming, hier zitten de haarfollikels vanwaar de vacht groeit.

De belangrijkste voedingsstoffen voor huid en vacht

Proteïne (eiwit)

95% van een haar bestaat uit proteïne. Tot 30% (!) van de dagelijkse proteïne behoefte gaat naar de productie van haar en huid Er is dus een grote behoefte aan hoogwaardig eiwit om de vacht in stand te houden. Wanneer de hond niet genoeg eiwitten kan consumeren, kan dat leiden tot broos en breekbaar haar wat gemakkelijk uitvalt en slechts langzaam weer terug groeit en een schilferige, verkleurde huid.

Onverzadigde vetzuren

Onverzadigde vetzuren zijn nodig voor het in stand houden van de normale functie van de huid.

Omega-6 vetzuren (bijvoorbeeld LA-linolzuur en AA-Arachidonzuur) zijn nodig voor het behoud van de huid vocht barrière en de aanmaak van nieuwe huidcellen.

Onderzoek wijst uit dat het toevoegen van lijnzaad (Omega-3) aan het dieet van een hond voor het behoud van een normaal celmembraan en voor een beter immuunsysteem in de huid zorgt. Omega-3 vetzuren uit dierlijke bronnen (bijvoorbeeld visolie, krill, zalm) wordt nog beter opgenomen door de hond en hebben daardoor een nog sterker effect.

Zink

Zink is een belangrijk mineraal voor veel kritische biologische functies. Voor wat betreft huid en haar helpt zink om de olieklieren rond de zogenaamde ‘’follikels’’ goed te laten werken en het speelt een grote rol in de groei en het herstel van haarweefsel. Haarverlies kan veroorzaakt worden door een zink tekort maar ook door een teveel aan het mineraal zink. Zink is nodig voor de productie van collageen, helpt bij de genezing van weefsels en werkt als ontstekingsremmer. Daarmee is zink effectief tegen jeuk en ruwe plekken.

Zink speelt ook een belangrijke rol bij de synthese van onverzadigde vetzuren. Onderzoek wijst uit dat Omega-6 in combinatie met zink een veel groter effect heeft op de huid (hydratatie) en de vacht (glans) dan Omega-6 of Zink alleen.

Vitamine A en E en vitamine B-complex

Deze vitamines helpen ook mee aan het behoud van een gezonde huid en vacht. Vitamine E is daarbij een antioxidant en beschermt de cellen tegen vrije radicalen.

Huid en vacht problemen bij honden

Huid en vacht problemen bij honden uiten zich in droge en kale plekken, haaruitval, dermatitis, rode plekken, wondjes en jeuk. Ook de huid van de gehoorgang is vaak ontstoken bij deze honden. Dit leidt tot oorontstekingen.

Vergeet niet dat een voedselallergie ook de oorzaak kan zijn van deze symptomen. Voor meer informatie lees onze blog over voedselallergie en voedselintolerantie.

Hondenvoer met een slechte balans tussen de nutriënten kan bijdragen aan huid en vachtproblemen. Ook kan hondenvoer van slechte kwaliteit tot voedselovergevoeligheid leiden en dat uit zich heel vaak in vachtproblemen. Bij een recente studie werd duidelijk dat bijna 50% van de honden met dermatitis een voedselovergevoeligheid hebben.

Goede voeding voor je hond kan dus echt een wereld van verschil maken. Onze blog ‘Lekker elke dag anders’ gaat hier dieper op in.